Vrijwilligerswerk Amsterdam

Mensen helpen, niet alleen degenen die hulp nodig hebben, maar ook degenen die eenzaam zijn. Daar draait het vaak om bij vrijwilligerswerk in Amsterdam. Het helpt de vrijwilliger om ervaring op te doen, te leren, zijn of haar streven naar rechtvaardigheid en persoonlijke waarden uit te drukken, sociaal contacten op te doen en nog veel meer. Dit alles levert bij veel vrijwilligers veel geluk op. Jezelf inzetten voor een zinvolle taak en het verschil kunnen maken voor anderen kan ons veel voldoening geven. Waarom is zingeving zo belangrijk? Het is iets heel persoonlijks. Iedereen die in staat is om betekenis te geven aan dingen op het werk, thuis, in het bedrijfsleven of in een club, heeft het gevoel dat hij of zij ertoe doet.

Wat voor soort vrijwilligerswerk past bij mij?

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat wat voor de één zinvol is, voor een collega niet werkt. Eén ding is op zich niet zinvol of zinloos. Wij zijn het die betekenis geven aan de dingen die we doen. Welk vrijwilligerswerk past bij mij? Zo kom je er achter! De mogelijkheden om vrijwilligerswerk te doen zijn eindeloos. Voordat je op zoek gaat naar de juiste positie, moet je echter eerst duidelijk weten wat voor soort persoon je bent, wat je verwachtingen zijn en onder welke omstandigheden je vrijwilligerswerk wilt doen.

Welk vrijwilligerstype ben je? Wil je iets nieuws leren? Of ben je iemand die gewoon als vrijwilliger wil geven? Misschien verwacht je ook een gekwalificeerde bijscholing voor je inzet? Of wil je vooral nieuwe mensen leren kennen, contacten leggen, vrienden maken en plezier maken? Wil je fysiek werken of weet je veel over cijfers en/of bureaucratische procedures? De mogelijkheden zijn eindeloos en het is belangrijk dat je vrijwilligerswerk vindt dat past bij je talenten en wensen. Je kunt jezelf ook de volgende vragen stellen:

 

  • Ben je er klaar om dichter bij vreemden te komen of ben je bang voor contact en werk je liever voor jezelf?
  • Kun je je voorstellen hoe om te gaan met moeilijke situaties (lijden, dood, ziekte) of ben je iemand die liever geen belastende gedachten mee naar huis neemt?
  • Wil je je voor de lange termijn inzetten of ben je beperkt in je tijd?
  • Wil je verantwoordelijkheid nemen of wil je “de anderen” dat laten doen?
  • In welke gebieden ben je geïnteresseerd? Armoede? Ziekte? Handicap? Sport? Muziek? Cultuur? Het leven op oudere leeftijd? Migratie? Politiek? Dierenwelzijn? Milieu?

Wat voor typen vrijwilligerswerk zijn er?

Heel veel Nederlanders doen in Amsterdam vrijwilligerswerk. Deze tendens stijgt. Maar waar komt de wens om vrijwilligerswerk te doen eigenlijk vandaan? Zonder vrijwilligerswerk zouden veel sectoren van de samenleving eenvoudigweg niet functioneren. Het maakt niet uit of het nu om vrijwilligerswerk in de kerk, sport, sociale of culturele sfeer gaat, zonder de inzet van de vele vrijwilligers zal het niet werken. Maar vrijwilligerswerk heeft niet alleen een echte meerwaarde voor de samenleving, maar ook voor de individuele ontwikkeling en de eigen persoonlijkheid.

Bron: https://dienst4dienst.nl/