Alles wat je graag wil weten over de motorverzekering

Een motor is uiteraard een gemotoriseerd voertuig. Dit betekent dat je ze in niet alleen Nederland, maar ook in het merendeel van de andere Europese landen verplicht dient te laten verzekeren. Deze verplichting geldt enkel en alleen voor de motorverzekering die schade indekt die wordt aangebracht aan derden. Met andere woorden, je bent nooit verplicht om ervoor te kiezen om een beperkt of volledig casco motorverzekering af te sluiten. Dit neemt evenwel niet weg dat dit zeker en vast wel interessant kan zijn. In ieder geval, alles wat jij graag zou willen weten over het afsluiten van de motorverzekering ontdek je op deze pagina!

            Is de motorverzekering afsluiten verplicht?

In zowel Nederland als in de meeste andere Europese landen geldt een verplichting voor het afsluiten van een verzekering voor een gemotoriseerd voertuig. Dat althans voor het moment waarop er met het voertuig op de openbare weg wordt gereden. De motor vormt hier geen uitzondering op, integendeel. Dit zorgt ervoor dat je ten minste de zogenaamde WA-verzekering zal moeten afsluiten. De dekkingen die worden aangeboden door deze verzekering zorgen ervoor dat schade ten opzichte van derden ten allen tijde is verzekerd .

            Hoe kan je, je motor laten verzekeren?

Het laten verzekeren van je motor kan in de praktijk op menig aantal verschillende manieren gebeuren. Je kan op dit vlak een keuze maken uit de hieronder terug te vinden opties:

  1. De standaard (en verplichte) WA-verzekering;
  2. De beperkt casco verzekering;
  3. De volledige casco verzekering;

De meest eenvoudige (en dus ook goedkope) motorverzekering is de WA-verzekering. Het enige wat deze verzekering indekt is dan ook de schade ten opzichte van derden. Voor menig aantal eigenaars en bestuurders van een motor kan dit voldoende zijn, maar het spreekt voor zich dat, dat in bepaalde gevallen net wat lastiger ligt. Dit geldt niet in het minst voor mensen die bijvoorbeeld een zeer dure motor hebben aangekocht. Ook zij die elke dag opnieuw heel wat kilometers afleggen met hun motor zullen er wellicht eerder voor willen kiezen om een wat meer uitgebreide verzekering af te sluiten.

            Moet ik mijn motorverzekering regelmatig herzien?

Voor ongelofelijk veel mensen geldt dat ze na het afsluiten van hun motorverzekering daar verder geen enkele aandacht meer aan schenken. Dat is niet bepaald interessant. Een motor die je in eerste instantie bijvoorbeeld allrisk laat verzekeren hoeft niet altijd allrisk verzekerd te blijven, integendeel. Van zodra de waarde van de verzekering aanzienlijk is gedaald is het namelijk belangrijk om ervoor te kiezen om ook je verzekering aan te passen. Doe je dat niet? Dan zorg je er op die manier eigenlijk voor dat je wellicht gedurende een lange tijd veel teveel zal blijven betalen voor de verzekering voor je motor. Dit is dan ook zeker een punt waar je bij stil zal willen blijven staan bij het verzekeren van je motor.

            Interessante tips om te besparen op je motorverzekering

Alle informatie die je tot dusver hebt gekregen zal je ongetwijfeld reeds een behoorlijk goed beeld hebben gegeven van wat een motorverzekering nu precies allemaal kan inhouden. Dit heeft ons bij het laatste onderdeel van dit artikel gebracht. Op welke manieren is het namelijk nu precies mogelijk om een besparing te realiseren op je motorverzekering? Er bestaan op dit vlak tal van interessante tips waar je aandacht aan kan besteden. Wij hebben deze interessante tips uiteraard hieronder ook even voor jou op een rijtje gezet.

               1.) Kies voor de voor jou meest optimale motorverzekering

Het is in de praktijk nooit een goed idee om een motorverzekering af te sluiten waarmee je, je als het ware oververzekerd. Omwille van deze reden is het altijd interessant om voor het afsluiten van ook maar eender welke verzekering even bij jezelf de vraag te stellen waar je nu precies nood aan hebt. Is dat een eenvoudige verzekering die ervoor zorgt dat je voldoet aan de wettelijke bepalingen? Of wil je toch liever opteren voor een meer uitgebreide motorverzekering waardoor je ook eigen schade kan dekken? De factoren die op dit vlak een belangrijke rol spelen zijn onder meer degene die je hieronder terug kan vinden:

  1. De waarde van de motor die je hebt aangekocht;
  2. Het aantal kilometers die je aflegt op jaarbasis;

Hou er bovendien rekening mee dat de beste motorverzekering die je tegenwoordig afsluit niet noodzakelijkerwijs ook de beste verzekering moet zijn binnen een aantal jaren. Omwille van deze reden is het zeker de moeite waard om regelmatig je verzekering even te herzien.

Diks verzekeringen vergelijkt verschillende verzekeraars!

               2.) Opteer voor een degelijk eigen risico

Het eigen risico is bij elke verzekering voor een niet onbelangrijk deel bepalend voor de hoogte van de verzekeringspremie. Wil je de periodieke premie van je motorverzekering kunnen drukken? Dan zal je er altijd voor willen kiezen om een degelijk eigen risico te hanteren. Je moet er dan wel bij stil blijven staan dat je dit eigen risico in geval van schade eerst zelf zal moeten betalen vooraleer de verzekeraar het restant van de schade zal vergoeden. Zorg er dus in de praktijk altijd voor dat je goed nadenkt over wat nu precies voor de verzekering voor jouw motor het meest optimale eigen risico zou zijn.

               3.) Motorverzekeringen vergelijken is altijd een goed idee!

Tot slot hebben we nog één extra interessante bespaartip voor je in petto. Welk type motorverzekering je ook van plan bent om af te sluiten, je zal in de praktijk altijd kunnen vaststellen dat het de moeite waard kan zijn om een vergelijking uit te voeren. Een motorverzekering vergelijken geeft je op verschillende vlakken een goed beeld van de realiteit. Je kan bij een vergelijking uitvoeren dan ook rekenen op deze voordelen:

  1. Je ontdekt welke soorten motorverzekeringen er allemaal bestaan;
  2. Je komt te weten welke verzekeraar je de interessantste voorwaarden kan aanbieden;

Motor verzekeren? Zorg er in de praktijk wel altijd voor dat je de vergelijking van je motorverzekering op een objectieve manier gaat uitvoeren. Er zijn heel wat verzekeraars die op hun eigen website een dergelijke vergelijking aanbieden, maar het spreekt voor zich dat deze vaak geen objectief beeld schept van de werkelijkheid. Daar moet je dan ook zeker aandachtig voor zijn.